top of page
  • Yazarın fotoğrafıNova Veteriner

Göz Çevresindeki Lekeler

Güncelleme tarihi: 4 May 2023

Ferroporfirinler memelilerin vücudunda bulunan, kırmızı-siyah renge sahip bir moleküldür. Köpeklerde ve kedilerde bu molekül gözyaşı, tükürük ve idrarla atılır. Bu vücut sıvılarıyla temas eden göz ve ağız çevresi, bacak arası, genital bölgede lekelenme gözlenir. Açık renkli hayvanlarda lekeler belirgin ve rahatsız edicidir .Özellikle göz çevresi düzenli temizlenmedikçe/kuru kalması sağlanmadıkça ikincil bir maya enfeksiyonuna da sebep olabilir. Zamanla lekeli alan genişliği artar, iyice koyulaşır, kokar ve kaşınır. Bir süre sonra bu alanda dermatit başlar. Yoğun kaşıntıyla beraber göz hastalıkları da eşlik eder.

Bu lekelerin azaltılması için bazı göz antibiyotikleri kullanılabilir ancak kesildiğinde tekrardan artış olur uzun süreli veya sık kullanımlarda göz florası bozulur ve antibiyotiğe karşı direnç gelişir. Kalıcı çözüm asla değildir. Veteriner kliniklerinde satılan solüsyonlar bu lekelerin temizliği için kullanılabilir. Ancak leke tamamen ortadan kalkmayabilir. Doğal içeriğe sahip bazı tabletlerin (tear stain supplement) bu lekelerin oluşmasını engellediği iddia ediliyor.


Bizim önerimiz; Günde en az 2 sefer temiz, yumuşak, ılık nemli bir pamuk/bezle temizlenip ardından kuru pamukla biraz daha kurutulmalı.(Pamuk/bezi kesinlikle göze değdirmeyin) Uzun tüylü ırklarda bu bölgede ki tüyler dikkatli bir şekilde tıraş edilmelidir. Bu bölgelerin düzenli temizliği yapıldığında sizi ve dostunuzu rahatsız etmeyecektir. Lütfen bu lekeler için sürekli damla kullanma hevesinde olmayın. Kullanılan damlaların masum olmadığını, bir ilaç olduğunu unutmayın. Teşhis edilen hastalığı tedavi etmiyorsa ilaç kullanılmamalıdır.


1.630 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page